تجهیزات اعلام حریق

تجهیزات اعلام حریق

این تجهیزات جزوی از تجهیزات آتش نشانی هستند که با حساسیت به عوامل آتش سوزی، خطر را تشخیص داده و از طریق روش های مختلف به دیگران هشدار می دهند. با استفاده از تجهیزات اعلام حریق می توان قبل از وقوع آتش سوزی، از آن باخبر شد و از وقایع وحشتناکی جلوگیری کرد. 

قیمت تجهیزات اعلام حریق

شما می توانید لیست قیمت تمامی تجهیزات اعلام حریق را در صفحات زیر مشاهده و برای خرید آنها اقدام کنید. 

برند های تولید کننده تجهیزات اعلام حریق

از بزرگ ترین برند های تولید کننده تجهیزات اعلام حریق، شرکت های زیتکس و تسلا هستند که شما می توانید در صفحات زیر لیست قیمت تمامی محصولات آن ها را مشاهده کنید.

تجهیزات اعلام حریق زیتکس
تجهیزات اعلام حریق تسلا

انواع تجهیزات اعلام حریق

به طور کلی تجهیزات اعلام حریق در 9 دسته قرار می گیرند.

دتکتور دودی اعلام حریق همانطور که مشخص است از طریق تشخیص دود به آتش سوزی پی می برد. با پخش دود سنسور های این دتکتور فعال شده و سیگنالی به کنترل پنل می فرستد تا اقدامات بعدی انجام شود. این تجهیزات اعلام حریق انواع مختلفی دارند که در لیست زیر آورده شده اند:

  1. دتکتور دودی فتوالکتریک
  2. دتکتور دودی یونیزاسیون 
  3. دتکتور دودی خطی
  4. دتکتور دودی کانالی
  5. دتکتور دودی مکشی یا نمونه گیر

حرارت و گرما یکی از عوامل اصلی حریق می باشد که دتکتور حرارتی وظیفه تشخیص آن را بر عهده دارد. با افزایش ناگهانی گرما در منطقه، دتکتور های حرارتی فعال شده و از خود سیگنال ساطع می کند. 

دتکتور های حرارتی از دو نوار فلزی با جنس مخالف تشکیل شده است. زمانی که حرارت بالا می رود، گرما باعث نزدیک شدن این دو فلز به یکدیگر و بسته شدن مدار داخلی سنسور می شود و به این صورت سبب عملکرد دتکتور می شود.

کاربرد دتکتور حرارتی بیشتر در آشپزخانه، آبدارخانه، پمپ خانه، موتور خانه و… است. این تجهیزات اعلام حریق نیز انواع گوناگونی دارند:

دتکتور حرارتی ثابت

این دتکتور ها هیچ حساسیتی به زمان ندارند و با رسیدن دما به 60 یا 57 درجه، فعال می شوند. 

دتکتور حرارتی افزایشی

اما این دتکتور ها به زمان حساسیت دارند و با توجه به نوع و تنظیمات خود، با افزایش دما در یک بازه زمانی مشخص فعال می شوند.

نوبتی هم که باشد نوبت گاز است که یکی از عوامل اصلی آتش سوزی در دنیا است و هر ساله به جان افراد زیادی می افتد. این تجهیزات اعلام حریق توانایی تشخیص کمبود اکسیژن، گازهای سمی و اشتعال زا مانند گاز طبیعی، متان، بوتان، پروپان و …و حتی الکل و مونوکسید کربن را دارند. 

دتکتور گاز در دو نوع قابل حمل و ثابت وجود دارند که نوع قابل حمل دتکتور گازی برای نظارت بر محیط اطراف پرسنل استفاده می شود. این دتکتورها با استفاده از سنسورهای الکتروشیمیایی و در نوع قدیمی از نوع فلز گداخته میزان گاز انتشار شده در محیط را تشخیص میدهد.

این دتکتور ها برخلاف انواع معمولی که توانایی شکار یک عامل اصلی آتش سوزی را داشتند، می تواند همزمان چند مورد از عوامل حریق را تشخیص دهند. به طور مثال می توان به دتکتور های ترکیبی دود و حرارت و گاز و حرارت اشاره کرد.

هر سیستمی باید یک مدیر داشته باشد. مدیریت سیستم های اعلام حریق با دستگاهی به نام کنترل پنل است. در واقع کنترل پنل اعلام حریق اطلاعات را از سنسورهای محیطی طراحی شده برای شناسایی تغییرات مرتبط با آتش دریافت کرده سپس عملکرد سایر اجزاء را هماهنگ میکند.

به زبان دیگر این دستگاه، کنترل اتوماتیک تجهیزات اعلام حریق را بر عهده دارد و اطلاعات لازم برای آماده سازی تاسیسات آتش بر اساس یک توالی از پیش تعیین شده را انتقال می دهد.

پنل مرکزی اعلام حریق می تواند مکان دقیق حریق را نیز شناسایی کند، بنابراین باید در مکان هایی نصب شود که احتمال آتش سوزی در آنجا کم و رفت و آمد افراد مسئول در آنجا زیاد و به راحتی قابل مشاهده باشد.

 کنترل پنل ها به چهار نوع دسته بندی می شوند:

  • کنترل پنل های متعارف
  • کنترل پنل های آدرس پذیر
  • کنترل پنل های هوشمند
  • کنترل پنل های چندمنظوره

آژیر ها یکی از تجهیزات اعلام حریق صوتی و همچنین دیداری هستند. نوع معمولی آژیر های اعلام حریق فقط به صوت و شنیداری بسنده می کند اما نوعی از آژیر ها نیز با نام آژیر فلاشر وجود دارند که با داشتن LED های چشمک زن، ویژگی دیداری را نیز به آژیر ها اضافه کرده است. 

در زمان حریق، کنترل پنل به این تجهیزات اعلام حریق دستور می دهد تا با پخش کردن هشدار، ساکنین منطقه را از آتش سوزی با خبر کند. آژیر های اعلام حریق صدای متفاوتی با آژیر های دیگر دارند تا قابل تشخیص باشند. همچنین این صدا باید حداقل به اندازه 65 دسی بل باشد.

شستی در واقع یک تجهیز اعلام حریق دستی است که در محیط های مختلف در معرض دید نصب می شود. از این رو افراد با مشاهده آتش سوزی می توانند با فشردن طلق شستی یا شکستن شیشه شستی، تجهیزات اعلام حریق صوتی یا دیداری از جمله آژیر ها را فعال کنند. راهرو ها، راه پله ها، کنار درب های ورود و خروج و… مکان های مناسبی برای نصب شستی ها هستند.

این مورد از تجهیزات اعلام حریق با بروز آتش سوزی، به صورت خودکار به شماره هایی که از قبل در حافظه آن ثبت شده است، تماس گرفته و آتش سوزی را اعلام می کند. تلفن کننده هم می تواند به خط ثابت وصل شود و هم از سیم کارت برای برقراری تماس استفاده کند. 

این مورد از تجهیزات اعلام حریق برای تشخیص دقیق محل آتش سوزی در ساختمان های چند واحدی از چراغ های سردرب واحدها استفاده می شود. در صورت فعال شدن دتکتورها، چراغ ریموت سردرب نیز روشن و مکان دقیق حریق مشخص می شود.

سیستم اعلام حریق 

امنیت مهم ترین مسئله ی هر پروژه ای است. برای همین یکی از مهم ترین مسائلی که در خصوص اماکن مختلف وجود دارد، راه اندازی سیستم اعلام حریق است. سیستم اعلام حریق وظیفه دارد تا محل آتش سوزی را مشخص کرده و حتی از بروز آن جلوگیری کند. تمام تجهیزاتی که در بالا به آنها اشاره شد، در راه اندازی سیستم اعلام حریق دخیل بوده و نقش های مهمی اجرا می کنند.

تجهیزات اطفا حریق

انواع سیستم اعلام حریق

به طور کلی دو نوع سیستم اعلام حریق وجود دارد که شامل متعارف و آدرس پذیر است. 

سیستم اعلام حریق متعارف Conventional  

سیستم اعلام حریق متعارف، یک هشدار وقوع آتش است که منطقه آشکارساز فعال یا نقطه تماس دستی را توسط یک LED شناسایی می کند. این متفاوت از یک پیام متنی است که در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر در یک صفحه نمایش LCD ایجاد می شود.

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر Addressable

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، مجموعه ای از تجهیزات اعلام حریق است که به یک صفحه کنترل مرکزی متصل می شوند. با استفاده از سیستم های آدرس پذیر، هر دستگاه دارای یک آدرس یا مکان است، که این امکان را می دهد تا مکان حریق ایجاد شده، به سرعت شناسایی شود.

استاندارد های سیستم اعلام حریق

اهمیت سیستم و تجهیزات اعلام حریق بسیار بالا است زیرا می تواند از یک فاجعه جلوگیری کند. اگر سیستم اعلام حریق یک ساختمان به درستی راه اندازی نشود، نه تنها موجب مشخص شدن آتش سوزی نمی شود، بلکه حتی ممکن است آن را کاور کند و تجهیزات اطفا حریق نتوانند کاری از پیش ببرند. برای همین اطلاع از استاندارد های راه اندازی سیستم اعلام حریق ساختمان بسیار حائز اهمیت است. شما می توانید پی دی اف این استاندارد ها از طریق دکمه زیر مشاهده کنید.