در حال حاضر شیرآلات مختلفی در صنعت، مورداستفاده واقع می‌شوند؛ که یکی از انواع این شیرآلات، شیر صافی یا شیر استرینر است که عملکرد بسیار خوبی از خود در صنایع مختلف به‌جا گذاشته است. همین عامل نیز باعث شده است تا کاربردهای شیر صافی هرروز زیادتر شود. این نوع از انواع شیرآلات، قادرند تا به میزان قابل‌توجهی از عبور آلودگی‌ها و مواد فیزیکی داخل سیالات جلوگیری کنند و به عبارتی وظیفه‌ی تصفیه سیالات را نیز بر عهده دارند.

شیر صافی به دلیل اینکه هم به‌عنوان یک تصفیه‌کننده و هم به‌عنوان یک شیر مورداستفاده قرار می‌گیرد، دارای کاربردهای بسیار زیادی در صنعت می‌باشد. شیر استرینر در صنعت به دلیل محبوبیت بالایی که دارد، توسط برندهای مختلفی طراحی و ساخته می‌شود؛ همچنین دارای انواع مختلفی است. در این مطلب همراه ما باشید تا با انواع این شیر و همچنین مزایا شیر صافی در سیستم لوله‌کشی آشنا شوید.

شیر صافی یا شیر استرینر چیست؟

شیر صافی جهت فیلتر کردن انواع سیالات به‌کاربرده می‌شود. ظاهر این شیرها شبیه حرف Y انگلیسی است و ازجمله رایج‌ترین نوع، انواع شیرهای صافی، شیر صافی با جنس چدن می‌باشد؛ که کاربرد بسیار زیادی در سیستم‌های آبرسانی و بخار دارد.

شیر صافی

شیر صافی یا شیر استرینر یکی از پرکاربردترین و ضروری‌ترین قطعه‌های استفاده‌شده در لوله‌کشی‌ها به خصوص برای صنایع نفت، گاز و پتروشیمی‌ها و هر پروژه دیگری که جداره‌های داخلی سیستم به واسطه جریان سیالات شیمیایی خورنده طی گذر زمان جدا شده و به صورت ذرات ریز در سیستم جاری می‌شوند، است. علاوه بر خوردگی‌های جداره‌های داخلی که موجب ایجاد رسوب می‌شود، در برخی مواقع مواد ناشی از جوشکاری لوله‌ها که به داخل ریخته شده و یا حتی موارد اتفاقی دیگر نیز ممکن است جامداتی را در لوله‌ها باقی بگذارد؛ پس بهتر است در اکثر سیستم‌های لوله‌کشی از شیر صافی استفاده شود.

همان‌طور که پیش‌تر بیان نمودیم، وجود جامدات معلق در سیستم‌ها آسیب‌های فراوانی به همراه دارد که این آسیب‌ها برای توربین‌ها و پمپ‌ها نسبت به دیگر قطعات جدی‌تر است.

شیر صافی یا شیر استرینر

اهمیت شیر صافی در صنعت؟!

عملیات فیلتراسیون سیالات در صنایع متفاوت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و بسیاری از صنایع با مشکلات مربوط به انجام این عملیات درگیر می‌باشند. معمولا برای این کار باید از سیستم‌های تصفیه مختلفی استفاده شود که این امر می‌تواند هزینه‌های بسیار زیادی را به همراه داشته باشد و همچنین دارای پیچیدگی‌های زیادی نیز باشد. در چنین حالتی، استفاده از یک شیر صافی یا شیر استرینر که علاوه بر کنترل جریان سیالات، توانایی فیلتراسیون آن‌ها را نیز دارد، می‌تواند مزایای زیادی برای ما به همراه داشته باشد.

طراحی شیرهای صافی به‌گونه‌ای بوده است که بتوانند در زمان عبور سیالات به‌راحتی مواد ریز و آلودگی‌های مختلف را از آن جدا کنند و در نتیجه‌ سیالات را تصفیه کنند.

در حال حاضر شما می‌توانید از شیر صافی برای تصفیه کردن انواع مختلف سیالات مانند آب، نفت، روغن و حتی بسیاری از انواع گازها، استفاده نمایید. ویژگی‌های بی‌نظیر این محصول باعث می‌شود تا در استفاده از آن محدودیتی نداشته باشید.

کاربرد شیر صافی در صنعت چیست؟

کاربرد شیر صافی در صنعت بسیار گسترده و متنوع است. برخی از کاربردهای شیر صافی که در ادامه باهم مرور می‌کنیم، عبارت‌اند از:

  • شیر استرینر سیالاتی چون آب، گاز، بخار، هوای فشرده، روغن و همچنین سیالات خورنده را در خطوط لوله غربال می‌کند.
  • در تاسیسات فاضلاب، آب و حتی مصارف خانگی به منظور مانع شدن از ورود اجسام و اشیا خارجی به داخل لوله از شیر صافی استفاده می‌کنند.
  • استفاده در تمام صنایع مربوط به آب و فاضلاب، نفت، گاز و پتروشیمی
  • افزایش عمر مفید تجهیزات
  • عدم نیاز به پمپ‌های گران‌قیمت

انواع شیر صافی

شیر صافی بسته به نوع آلیاژ و فلز به کار رفته و موجود در آن، انواع و کاربردهای متنوعی دارد. در ادامه با انواع پرکاربرد شیر استرینر آشنا می‌شوید که عبارت‌اند از:

از فلز آلیاژی چدن داکتیل برای تولید این نوع شیر صافی استفاده می‌کنند. شکل ظاهری شیر صافی چدنی متشکل از یک سه راه 45 درجه است، که در قسمت دهانه ۴۵ درجه آن توری استیل نصب می‌گردد. این نوع از انواع شیر صافی، دارای مقاومت بالایی در برابر فرسایش و خوردگی هستند و طول عمر بالایی دارند. درپوش انتهایی شیر صافی، جهت تمیز کردن و استفاده مجدد، توانایی باز و بسته شدن دارد؛ و آخرین قسمت شیر، با وسیله‌ای به نام کپ با پیچ و مهره کور می‌شود.

شیر صافی چدنی

مزایا شیر صافی چدنی:

  1. هزینه ساخت این دسته از شیرهای صافی نسبتا پایین است.
  2. برای انتقال آب آشامیدنی بزرگ و سیستم‌های آب غیر شرب، قابل‌استفاده است.
  3. قابلیت تحمل فشار کاری ۱۰ بار و ۱۶ بار را دارد.
  4. سایز ساخت این شیر صافی بین ۲ تا ۱۲ اینچ متغیر است.

جنس بدنه این نوع از شیرهای صافی، از آلیاژ برنز و برنج است. کلاهک این نوع شیر صافی، از جنس آلیاژ برنج فورج‌شده می‌باشد. شیر صافی برنجی دارای دو نوع شیر صافی سبک و سنگین است؛ و تحمل فشار در گروه‌های مختلف ۱۰، ۱۶، ۲۰ و ۲۵ بار دارد.

شیر صافی برنجی

این نوع شیر استرینر، دارای بدنه و توری از جنس آلیاژ ضدزنگ است.

شیر صافی استیل

مزایا شیر صافی استیل:

  • در برابر حرارت و خوردگی مقاومت بالایی دارند
  • این نوع شیر صافی دارای خاصیت ضدزنگ است.
  • دارای سطح صیقلی است و به همین دلیل به آسانی تمیز می‌شوند.
  • قابلیت نصب در 3 حالت افقی، عمودی و زاویه‌دار را دارد.

این نوع از شیر صافی، تحمل فشار بالایی دارد و طبق استاندارد ASME B16.34 طراحی و تولید می‌شود.

شیر صافی فولادی

مزایا شیر صافی فولادی:

  • در برابر حرارت بالای 400 درجه سانتی‌گراد تحمل بسیار بالایی دارد
  • این نوع شیر صافی مقاومت مکانیکی و حرارتی بالایی دارد.
  • استفاده از شیر صافی فولادی در دما و فشار کاری بالا به دلیل مقاومت بالا

۷ مرحله‌ی نصب شیر صافی

  • برداشتن درپوش فلنج از روی شیر صافی
  • تمیز کردن قسمت داخلی لوله و توری (عدم تمیز کردن این بخش‌ها می‌تواند باعث شود تا شیر صافی به‌خوبی نصب نشود)
  • در صورت وجود بخار در سیالات، نصب سیستم صافی باید به‌گونه‌ای باشد که آب در محفظه آن ته‌نشین نشود. (بخار سیالات می‌تواند باعث ته‌نشین شدن سیالات شده و در نتیجه در آینده مشکلات زیادی را برای شما به وجود بیاورد.)
  • نصب صافی در خطوط لوله باید به‌گونه‌ای باشد که دچار خمیدگی، پیچش و برش نشود.
  • قرار دادن فضای کافی در اطراف شیر (به دلیل این‌که هنگام تعمیرات و نصب شیر با کمبود فضا مواجه نشویم)
  • قرارگیری صحیح توری در صافی
  • نصب افقی صافی در مواقعی که امکان ضربه و تبخیر شدن سیال وجود دارد.

چگونه شیرآلات صافی را راه‌اندازی کنیم؟

ابتدا باید با توجه به فشار، درجه حرارت؛ نوع و سایز شیر صافی را انتخاب نمایید. سپس سیستم صافی را به‌طور کامل تمیز کرده و آن را مطابق مراحل گفته‌شده در بالا راه‌اندازی نمایید.