امروزه تاسیسات گرمایشی در زندگی ما نقش مهمی دارند. با این که روش‌های جدیدتری مثل پکیج‌ها خیلی پرکاربرد و جذاب می‌باشند، اما کماکان استفاده از موتورخانه‌ در ساختمان‌ها محبوبیت خود را از دست نداده‌ است. این که در هر واحد نیاز به تاسیسات جدا نیست و یک سیستم مرکزی کار را پیش می‌برد، مزیت اصلی یک موتورخانه مرکزی می‌باشد. اما فراموش نکنید که موتورخانه‌ها برای ارائه بهترین عملکرد نیاز به سرویس و مراقبت دارند. قطعات و دستگاه‌های موتورخانه به مرور زمان دچار خرابی می‌شوند. این مسئله ربطی به برند آن ندارند و یک امر طبیعی می‌باشد. در این مقاله در بازرگانی الو آهن به بررسی دلایل اصلی خرابی مشعل موتورخانه و روش‌های تعمیر آن پرداخته‌ایم. امیدواریم که برای شما مفید واقع شود.

مشعل موتورخانه چیست؟

مشعل موتورخانه وسیله‌ای است که گرمای لازم بویلر را جهت گرم کردن آب تامین می‌کند. مشعل موتورخانه با نسبت مشخصی، هوا و سوخت را وارد محفظه می‌کند و پس از ترکیب این دو، به وسیله جرقه، فرایند ایجاد شعله و احتراق انجام می‌شود. گرمای مشعل موتورخانه به صورت غیرمستقیم به آب درون دیگ بخار می‌رسد و آب مورد نیاز تاسیسات ساختمان را گرم می‌کند.

مشعل ‌ها بر اساس نوع سوخت مصرفی دسته‌بندی می‌شوند. در تعمیر مشعل‌ موتورخانه نوع سوخت مصرفی آن خیلی مهم می‌باشد. به دلیل دسترسی راحت‌تر، رایج‌ترین سوخت مشعل ‌ها گاز طبیعی می‌باشد اما بعضی از مشعل ‌ها با گازوئیل کار می‌کنند. در نسل‌های جدیدتر مشعل ‌های دوگانه‌سوز نیز تولید شده‌اند که از هر دوی این‌ها استفاده می‌کنند. با ارائه این توضیحات اولیه، در ادامه به دلیل‌های خرابی مشعل موتورخانه می‌پردازیم.

مشعل موتورخانه

انواع خرابی مشعل موتورخانه

جرقه‌ نزدن و روشن نشدن مشعل موتورخانه

جرقه نزدن یکی از مشکلات در خرابی مشعل موتورخانه می‌باشد. دلیل‌های گوناگونی می‌توانند باعث جرقه نزدن بشوند، که هرکدام هنگام تعمیر مشعل موتورخانه باید بررسی شوند. در مشعل های گازوییلی امکان دارد دلیل روشن نشدن مشعل موتورخانه فقط تمام شدت سوخت آن باشد. برای تعمیر مشکل جرقه نزدن مشعل موتورخانه اول باید گرفتگی نازل پاشش سوخت، کثیفی فیلتر سوخت و گرفتگی لوله پمپ مکش هوا به مشعل بررسی شوند. بعد از آن باید اتصال الکترودها به هم چک شوند. اگر با تنظیم فاصله درست نشود، باید الکترودها را تعویض کنیم. خراب شدن ترانسفورماتور جرقه نیز می‌تواند یکی از دلایل خرابی مشعل باشد که در صورت خر، باید تعویض شوند. متصل نبودن جرقه‌زن به پایه رله نیز یکی دیگر از دلایل جرقه‌ نزدن و روشن نشدن مشعل موتورخانه می‌باش، که باید تنظیمات آن را بررسی کنید و مجدداً آن را تنظیم نمایید.

خاموش شدن‌های متوالی مشعل موتورخانه

گاهی اوقات خرابی مشعل موتورخانه به این صورت است که به طور مکرر موتورخانه خاموش می‌شود. معمولاً این مشکل به تجهیزات کنترلی مشعل ربط دارد. اولین مشکل در تنظیم شعله مشعل می‌باشد، که با تغییر نسبت هوا و سوخت احتمالاً تنظیم می‌شود. زیاد شدن فاصله الکترودهای جرقه‌زن هم می‌تواند باعث خرابی مشعل موتورخانه و خاموش شدن‌های متوالی شود. فاصله مناسب الکترودها 3 تا 5 میلی‌متر می‌باشد. باز نشدن شیر مغناطیسی مشعل نیز یکی دیگر از دلایل می‌باشد که باید برای تعمیر مشعل موتورخانه آن را بررسی کرد.

زیاد بودن صدای مشعل

ممکن است به دلیل سفت نبودن دریچه‌ هوا، عدم نصب درست موتور در جای صحیح خود و یا مشکل در یاتاقان‌های موتور، صدای زیادی هنگام کار مشعل ایجاد شود. برای تعمیر مشعل موتورخانه در صورت زیاد بودن صدای مشعل، باید منشا صدا را بیابید و این مشکل را برطرف کنید. اگر صدا از دریچه‌های هوا باشد که باید لقی آن‌ها گرفته شود. در صورت وجود مشکل در یاتاقان‌ها باید آن‌ها را تعویض کنیم.

انواع خرابی مشعل موتورخانه

خاموش شدن سریع مشعل

گاهی اوقات خرابی مشعل موتورخانه به این صورت است که خیلی سریع پس از روشن شدن، مشعل خاموش می‌شود. این مشکل بعید است از خود مشعل باشد چون هنوز مشعل شروع به کار نکرده است. احتمالاً خاموش شدن سریع مشعل به دلیل قطع شدن جریان سوخت می‌باشد. تعمیر مشعل موتورخانه برای این مشکل به این صورت است که اگر مشعل موتورخانه، گازی باشد باید مسیر شیر چک شود. در مشعل های گازوئیلی باید منبع را چک کنید. اگر مشکلی در تامین سوخت نباشد، احتمالاً باید دنبال یک نشتی بگردید و آن را برطرف کنید.

صدای زیاد احتراق مشعل موتورخانه

گاهی اوقات همه چیز خوب کار می‌کند اما در زمان انجام عمل احتراق درون مشعل صدای شدیدی به گوش می‌رسد که باعث نگرانی و استرس می‌شود. در صورت صدای زیاد احتراق برای تعمیر مشعل موتورخانه اول از همه باید تمیزی بدنه دیگ یا دودکش را بررسی کنید. بعد باید نسبت اختلاط هوا و سوخت چک شود. برای رفع این مشکل باید دریچه هوا و میزان ورودی پمپ را بررسی و تنظیم کنید. دلیل دیگر صدای زیاد احتراق در خرابی مشعل موتورخانه‌، گرفتگی دودکش یا مناسب نبودن اندازه دودکش است. برای تعمیر باید مسیر دودکش را بررسی کرد و یا اندازه دودکش را تغییر داد. فشار سوخت هم اگر متعادل نباشد باعث صدای زیاد احتراق می‌شود. اگر مشعل گازوئیلی می‌باشد، باید پمپ سوخت را تنظیم کنید.

ریست شدن رله

رله یک وسیله حفاظتی الکترونیکی است، که برای سلامت عملکرد مشعل موتورخانه روی آن نصب می‌شود. رله در واقع اجازه روشن شدن مشعل در شرایط ایمن را صادر می‌کند. هم‌چنین در صورت بروز مشکل، مشعل را خاموش می‌کند. رله به 3 دلیل زیر به‌صورت مداوم ممکن است ریست شود و در عملکرد مشعل اختلال ایجاد کند.

  • کثیفی یا خرابی میله یونیزاسیون
  • اتصال بدنه مشعل به زمین
  • اتصال اشتباه فاز و نول به پایه رله

اگر بعد از بررسی میله یونیزاسیون این مشکل حل نشود، برای تعمیر مشعل موتورخانه باید اتصال بدنه مشعل به زمین و همچنین اتصال صحیح فاز و نول را به پایه رله بررسی کرد. اگر باز هم رله درست نشد، باید آن را تعویض کرد.

عدم کارکرد موتور

جرقه‌زن و سیستم‌های کنترلی در موتور با استفاده از یک موتور الکتریکی و برق کار می‌کنند. وقتی مشعل به کلی از کار میفتد احتمالاً یه یکی از دلایل زیر موتور کار نمی‌کند.

  • قطع سیم‌کشی بین موتور و پایه رله
  • کار نکردن ترموستات
  • سوختن فیوز اصلی برق
  • مشکل کلید برق
  • خرابی رله

در صورت خرابی هرکدام از قطعات اشاره شده، بهتر است آن‌ها را تعویض کنید.

نتیجه‌گیری

مشعل موتورخانه نقش اصلی در کارکرد آن دارد. دلایل اصلی خرابی و تعمیر مشعل موتورخانه را در این مقاله بررسی کردیم. در واقع با نصب درست قطعات و سرویس‌های دوره‌ای، می‌توان از خرابی مشعل موتورخانه تا حد زیادی جلوگیری کرد. بازرگانی الوآهن تامین‌کننده تجهیزات و مشاور خدمات تاسیسات صنعتی و ساختمانی می‌باشد. برای مشاوره و خرید می‌توانید با شماره‌های زیر تماس بگیرید. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و بتواند در تعمیر مشعل موتورخانه به شما کمک کند.