این سیستم بیشتر از هر امکانات جانبی دیگری همچون لوله‌کشی گاز و سیم‌کشی برق در ساختمان، اهمیت دارد؛ زیرا آب اساسی‌ترین مسئله برای ادامه حیات انسان است.

نکات بسیار ارزشمندی در رابطه با لوله کشی آب ساختمان وجود دارد، که توجه به آن‌ها تضمین‌کننده بهره‌برداری هرچه بهتر و راحت‌تر از این سیستم می‌باشد. در این مطلب همراه ما باشید تا در رابطه با نکات مهم لوله کشی آب ساختمان و همچنین روش‌های آن باهم گفت‌وگو کنیم.

لوله کشی آب ساختمان

دلایل اهمیت لوله کشی آب ساختمان به صورت صحیح چیست؟

ازجمله دلایل اهمیت سیستم لوله کشی آب ساختمان این است که وظیفه‌ی تأمین آب موردنیاز برای مصارف آشپزخانه، حمام و سرویس بهداشتی و همچنین دفع فاضلاب تولیدی را دارد. به همین دلیل بسیار مهم است و توصیه می‌شود که یک‌بار برای همیشه لوله کشی آب ساختمان به نحو احسن انجام شود؛ زیرا در صورت نیاز به تعمیر یا لوله‌کشی مجدد، باید مجددا عملیات تاسیساتی انجام شود؛ که این امر نیاز به تخریب بخشی از ساختمان دارد که علاوه بر ناخوشایندی این موضوع برای ساکنین آن، باعث از بین رفتن زیبایی ظاهر خانه نیز می‌شود و هزینه‌های زیادی هم در پی دارد.

به سبب عواملی که در بالا ذکر شد، می‌توان گفت لوله کشی آب در ساختمان، از دیگر تاسیسات مانند سیم‌کشی برق، تلفن و یا … اهمیت بیشتری دارد.

اگر نتوانیم نکات مهم لوله کشی آب ساختمان را رعایت کنیم و آن را به صورت اصولی انجام دهیم، ممکن است به دلیل خرابی درون لوله یا حتی یک نشتی کوچک با مشکلات متعددی مانند آسیب به قسمت‌های مختلف ساختمان، تاسیسات داخلی ساختمان و مهم‌تر از همه نابودی پی ساختمان مواجه شویم که در پی آن کاهش طول عمر خانه و نا امنی برای زندگی را شاهد خواهیم بود؛ بنابراین باید با توجه به نکات مهم لوله کشی آب ساختمان که در ادامه مطلب به آن‌ها اشاره می‌کنیم، لوله کشی را به طور صحیح انجام داده تا با هیچ‌یک از مشکلات نام برده‌شده مواجه نشوید.

۷ لوله مهم در لوله کشی آب ساختمان

برای لوله کشی آب ساختمان از انواع متفاوتی از لوله‌ها استفاده می‌شود؛ که در ادامه به ۷ مورد از مهم‌ترین این لوله‌ها اشاره خواهیم کرد.

این لوله‌های پلاستیکی عموما برای لوله کشی آب ساختمان‌‌های مسکونی استفاده می‌شوند و به PEX نیز معروف‌اند. لوله‌های حرارتی از انعطاف‌پذیری بالایی برخوردار هستند و اتصال و خم کردن آن‌ها بسیار ساده است.

لوله حرارتی

پی‌وی‌سی، نوع دیگری از لوله‌های پلاستیکی می‌باشد؛ که از این دسته از لوله و اتصالات به منظور لوله‌کشی فاضلاب و خطوط تخلیه مورداستفاده قرار می‌گیرد. تفاوت عمده این دسته از لوله و اتصالات با لوله‌های حرارتی در این است که، پی‌وی‌سی‌ها برخلاف لوله‌های حرارتی اصلا انعطاف‌پذیر نیستند.

لوله پی‌وی‌سی

ازجمله مقاوم‌‌ترین و محکم‌‌ترین انواع لوله‌ها در برابر خوردگی و آسیب، هستند. از آنجایی که لوله‌های مسی معمولا به هم جوش می‌شوند، برای وصل کردن این دسته از لوله‌ها، به اتصالات اضافی نیاز داریم.

لوله‌های مسی

لوله‌های برنجی از ترکیب برنج و مس درست شده‌اند و از مقاومت بالایی در برابر زنگ‌زدگی برخوردارند و معمولا تا مدت‌ها بدون هیچ مشکلی می‌توانند کار ‌کنند.

لوله‌ برنجی

لوله‌های ساخته‌شده از استیل ضدزنگ یا فولاد عموما در مناطقی مورداستفاده قرار می‌گیرند که احتمال پوسیدگی و خوردگی لوله بیشتر است. استفاده از لوله‌های استیل ضدزنگ عموما برای لوله‌کشی دستشویی می‌تواند انتخاب مناسبی باشد.

لوله‌ استیل

آنچه در سطح لوله گالوانیزه، مقاومت بالایی در برابر زنگ‌زدگی و خوردگی ایجاد می‌کند، پوششی از فلزی روی است؛ اما اگر پوشش گالوانیزه از بین برود، امکان زنگ‌زدگی لوله بسیار وجود دارد. از لوله گالوانیزه بیشتر در خانه‌های قدیمی استفاده می‌شود و به‌طورمعمول از آن‌ها در شرایطی استفاده می‌شود که امکان ترمیم و تعمیر لوله بعد از مدتی وجود داشته باشد.

لوله‌ گالوانیزه

لوله‌های چدنی بیشتر برای لوله کشی در ساختمان‌های قدیمی و همچنین علاوه بر لوله کشی آب در لوله کشی گاز نیز کاربرد دارد و لوله مناسبی برای جلوگیری از نشت گاز به بیرون لوله محسوب می‌شود.

لوله چدن


روش‌های لوله کشی آب به شیوه صحیح

  • اولین مرحله در لوله کشی آب ساختمان تهیه یک نقشه مهندسی‌شده و پس از آن، اجرای دقیق و درست آن می‌باشد؛ اما مراحل بعدی تا حد بسیار زیادی به نوع لوله‌ی مورداستفاده شما بستگی دارد.
  • پس از تهیه نقشه، باید لوله‌ی مناسبی را انتخاب کنید که نوع و اندازه‌ی آن، با میزان آب مصرفی و میزان فشار آب همخوانی داشته باشد.
  • پس از انتخاب مدل لوله، لوله کشی آب ساختمان را شروع کرده و بر اساس نیاز هر واحد از ساختمان، لوله ‌کشی انجام می‌گردد. روند لوله کشی آب ساختمان معمولا از پایین ساختمان آغاز می‌شود و تا طبقات بالاتر ادامه پیدا می‌کند تا به پایان برسد.
  • بعد از اتمام لوله کشی آب ساختمان در هر واحد، لوله‌های اصلی را با درپوش بپوشانید و همین کار را برای واحدهای طبقات دیگر نیز تکرار و در انتهای کار با کمک اتصالات، لوله‌های واحدها را به یکدیگر وصل کنید.
  • در مراحل انتهایی، آب را به درون لوله‌ها وارد کرده و از این طریق آن‌ها را تست کنید تا در آینده مشکلی پیش نیاید. عموما این کار، باید با هواگیری همراه باشد تا آب به طور کامل در لوله‌ها جریان یابد.

روش‌های لوله کشی آب به شیوه صحیح

  • در پایان، دوباره تست دیگری انجام دهید تا از صحیح بودن کار مطمئن شوید.
  • تمامی مراحل گفته‌شده باید با دقت کامل انجام بشوند و اتصالات بین لوله‌ها با ظرافت هر چه تمام‌تر باشد تا در دراز مدت سیستم لوله کشی آب ساختمان برای ساکنین کارآمد باشد.

اصول مهم در لوله کشی آب ساختمان

با توجه به مسائلی که در ابتدای مطلب آن‌ها را بیان نمودیم، به اهمیت بالای لوله کشی صحیح و اصولی در ساختمان پی بردید؛ اما پی بردن به این امر کافی نیست! برخی نکات مهم لوله کشی آب ساختمان وجود دارند که باید در هنگام انجام روش‌های لوله کشی آب به آن‌ها توجه کافی و لازم را داشته باشیم که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت:

1. مراقبت از سیستم لوله کشی آب در برابر نور خورشید:

بر اساس استاندارد لوله کشی آب ساختمان، لوله‌های پلیمری نباید در مقابل نور مستقیم خورشید قرار بگیرند؛ بنابراین اگر در امکان روباز در حال انجام لوله کشی هستید، باید از این دسته از لوله‌ها با استفاده از یک پوشش عایق در برابر نور خورشید حفاظت بشود اگر نه، لوله‌ها آسیب می‌بینند و حتی ممکن است از بین بروند.

2. مراقبت از سیستم لوله کشی آب در برابر سرما:

در زمستان، مراقبت در برابر یخ‌زدگی یا ترکیدگی از لوله‌هایی که در مصالح پوشانده نشده‌اند، بسیار واجب است؛ بنابراین باید بعد از اجرای سیستم لوله‌کشی ساختمان برای انجام تست‌های مربوطه از آب نمک با غلظت خاصی استفاده شود. همچنین عایق‌بندی لوله‌ها با مواد مناسب نیز ازجمله راه‌حل‌های خوب برای جلوگیری از آسیب‌های احتمالی توسط سرما است.

3. عمق قرارگیری لوله:

در زمان قراردادن لوله‌ها در زمین باید به این امر دقت کافی کرد که، لوله‌کشی نباید نه بسیار سطحی و نه بسیار عمقی باشد. اگر لوله آب به صورت سطحی در گودالی عمیق قرار گیرد، به مراقبت بالایی نیاز خواهد داشت و ممکن است با گذر ماشین سنگین از روی آب، شاهد نشست زمین باشیم؛ این امر یک آسیب جدی تلقی می‌شود. از طرف دیگر، قرارگیری لوله در عمق زیاد هم مناسب نیست زیرا باعث می‌شود در فشار خاک آسیب ببیند و در این صورت تعمیر آن سخت خواهد بود.

4. توجه به میزان سرعت آب:

یک نکته‌ی مهم دیگر راجع به لوله کشی آب ساختمان که دارای اهمیت ویژه‌ای است، توجه به میزان سرعت آب است. اگر سرعت جریان آب در این سیستم تنظیم نباشد، یعنی بیش‌ازحد زیاد یا کم باشد، آب به میزان زیادی هدر می‌رود و امکان دارد تجهیزات آبی ساختمان درست‌کار نکنند.

5. مراقبت از سیستم لوله کشی آب ساختمان در برابر مصالح ساختمانی:

با توجه به این که زمان انجام لوله کشی آب ساختمان، دیگر بخش‌های ساختمان نیز درگیر عملیات عمرانی هستند، امکان وارد شدن صدمه به لوله کشی آب وجود دارد؛ اما با انجام برخی کارها می‌توان از این صدمات جلوگیری کرد که عبارت‌اند از:

  • لوله‌ها به‌هیچ‌وجه نباید به طور مستقیم بر روی کف ساختمانی که در حال ساخته شدن است، قرار بگیرند و توصیه می‌شود که مقوا یا کارتنی برای حفاظت از هرگونه آسیب بر زیر آن‌ها قرار گیرد.
  • توصیه می‌شود بعد از اتمام هر مسیر لوله کشی، آن را با ملات سبک بپوشانند.
  • مسیر لوله‌ها نیز باید خالی از مصالح مختلف ساختمانی به‌خصوص پوکه‌های نوک‌تیز باشد؛ تا در ادامه‌ی کار هیچ آسیبی نبیند.

روش‌های لوله کشی آب به شیوه صحیح