احتمالاً برای شما نیز پیش‌آمده است که چاه و یا لوله فاضلاب ساختمانتان بگیرد؛ در این مواقع یا باید با استفاده از مواد شیمیایی خانگی، سعی در باز کردن لوله کنیم و یا اگر مواد شیمیایی خانگی جواب ندهند، به سراغ راه‌های جدی‌تر بروید. در این‌جور مواقع که مواد شیمیایی خانگی اثرگذار نبوده است، معمولاً اولین مسیری که هر فردی برای باز کردن لوله امتحان می‌کند، پرداخت دستمزدهای هنگفت به چاه بازکن‌ها است تا بتوانند لوله گرفته‌شده را با استفاده از فنر باز کنند.

در دنیای پر از پسماند امروزی، گرفتگی چاه به یکی از مشکلات رایج مردم تبدیل‌شده است؛ اما این عاقلانه نیست که شما برای باز کردن هر نوع گرفتگی، دستمزدی هنگفت را پرداخت کنید. اگر تا پایان این مطلب همراه ما باشید، طریق فنر زدن لوله فاضلاب را خودتان یاد می‌گیرد و دیگر در بسیاری از مواقع نیاز به پرداخت هزینه‌های زیاد نخواهید داشت.

فنر زدن لوله فاضلاب چیست؟


لوله‌های فاضلابی معمولاً در معرض خطر گرفتگی با اجسام خارجی، چربی‌ها و پسماند‌ها هستند. به‌طورمعمول، وقتی با گرفتگی لوله فاضلاب مواجه می‌شویم؛ ابتدا به سراغ روش‌های خانگی باز کردن لوله می‌رویم. روش‌هایی ازجمله: تلمبه‌زنی، خالی کردن مقدار معینی جوش‌شیرین و نمک به داخل چاه فاضلاب، ریختن آب جوش در لوله و حتی بازکننده‌های شیمیایی خانگی لوله فاضلاب.

اما اگر گرفتگی لوله زیاد باشد و حجم زیادی از رسوبات و جرم در داخل لوله انباشته‌شده باشد، دیگر نمی‌توان با روش‌های خانگی متداول به باز کردن لوله پرداخت. در چنین حالتی، باز کردن لوله فاضلاب با فنر، بهترین راه‌حل برای باز کردن لوله است و بدین ترتیب می‌توان از شر گرفتگی لوله‌ها و چاه فاضلاب خلاص شد.

فنر زدن لوله فاضلاب به دو شیوه صورت می‌گیرد که عبارت‌اند از: فنر دستی و فنر متصل به دریل.

اما تفاوت این دو نوع فنر زدن لوله فاضلاب در چیست؟

در گرفتگی‌های سطحی از شیوه باز کردن لوله فاضلاب با فنر دستی استفاده شده و در گرفتگی‌های عمیق‌تر و جدی‌تر، از باز کردن لوله به کمک فنر متصل به دریل استفاده می‌نمایند.

فنر زدن لوله فاضلابی در بیشتر مواقع برای رفع گرفتگی در لوله‌های فاضلاب منتهی به سینک ظرفشویی، حمام و سرویس بهداشتی اجرا می‌شود. دلیل این امر نیز این است که این قسمت‌ها بیشتر در معرض گرفتگی حاصل از جرم، چربی مواد شوینده در حمام، آلودگی حاصل از ظروف و مواد فاضلابی توالت هستند.

برای آشنایی با نحوه تست لوله کشی آب، می توانید روی کلمه لینک شده کلیک کنید.

در ادامه این مطلب شما را با طریق فنر زدن لوله، دستی و متصل به دریل، آشنا می‌کنیم.

نحوه باز باز کردن لوله فاضالب با فنر

مراحل و طریق فنر زدن لوله فاضلابی


همان‌طور که پیش‌تر بیان شد، فنر زدن لوله‌ فاضلابی، با استفاده از دو روش فنر زدن دستی و فنر متصل به دریل انجام می‌شود. این دو روش فنر زدن لوله فاضلاب، در کلیات شبیه یکدیگرند؛ اما در جزئیات متفاوت هستند. به همین سبب نیز در ادامه ابتدا طریق فنر زدن لوله به روش دستی را شرح دادیم و سپس به سراغ فنر زدن لوله فاضلاب با کمک فنر متصل به دریل می‌رویم.

فنر دستی باز کردن لوله شامل یک فنر فولادی و یک دسته است که به سری فنر بسته‌شده است و به کمک آن می‌توانید فنر را در داخل لوله فاضلاب بچرخانید.

مراحل باز کردن لوله فاضلاب با فنر دستی


برای استفاده از فنر دستی در باز کردن لوله، طبق مراحل زیر اقدام نمایید:

  1. در ابتدا باید محل دقیق گرفتگی سیستم لوله‌کشی فاضلابی خود را پیدا کنید. گاهی این گرفتگی در چاه توالت، حمام و یا سینک ظرفشویی است. شاید الان کمی مضطرب شوید که اگر گرفتگی در چاه توالت یا حمام باشد نتوانید به‌صورت دستی فنر زدن لوله فاضلابی را اجرا کنید، اما نگران نباشید! حتی اگر گرفتگی در چاه توالت یا حمام باشد، شما می‌تواند برای فنر زدن لوله فاضلاب از روش دستی استفاده کنید.
  2. در مرحله بعدی، دسته‌ی فنر را به سری آن متصل کنید؛ سپس درپوش سینک ظرفشویی و یا چاه حمام را برداشته و سعی کنید سر فنر را به‌آرامی داخل لوله کنید. زمانی که فنر به قسمت زانویی لوله فاضلاب برسد، باید با کمک دسته‌ی فنر، آن را کمی بچرخانید و مجدداً فنر را به سمت جلو هدایت کنید.
  3. هدایت فنر به سمت جلو را تا زمانی ادامه دهید که فنر به قسمت گرفتگی لوله برسد. در چنین حالتی، فنر دیگر به جلو حرکت نمی‌کند؛ بنابراین لازم است که فنر را جهت عقربه‌های ساعت بچرخانید و زمانی می‌توانید دست از چرخاندن آن بردارید که چرخش فنر عادی شده باشد. در این هنگام فقط فنر را با کمک دستتان بیشتر به داخل لوله هدایت نمایید.
  4. زمانی که حرکت فنر در لوله فاضلاب عادی شود، می‌توانید آرام آرام فنر را در جهت مخالف عقربه‌های ساعت از لوله خارج کنید تا مواد و رسوبات درون لوله فاضلاب نیز، همراه فنر خارج شوند.

مراحل باز کردن لوله فاضلاب با فنر از نوع متصل به دریل


گاهی اوقات، میزان گرفتگی لوله فاضلاب به حدی زیاد است شما نمی‌توانید با فنر زدن لوله به شیوه دستی، رسوبات درون آن را خارج کنید. در چنین شرایطی برای باز کردن لوله فاضلاب با فنر، از فنر متصل به دریل استفاده می‌کنیم.

تفاوت فنر‌های دستی و متصل به دریل در این است که، ضخامت فولاد بکار رفته در ساخت فنر باز کردن لوله به‌صورت دستی از فنر‌ها باقابلیت اتصال به دریل کمتر است؛ همچنین از طرف دیگری، فواصل بین شیارهای فنر لوله‌بازکنی باقابلیت اتصال به دریل کمتر از فنر دستی است. فنرهایی که قابلیت اتصال به دریل را دارند، دارای زائده‌ای هستند که به‌راحتی توسط آچار سه نظام، به سری دریل وصل می‌شوند.

فنر زدن لوله فاضلاب به چه صورت است؟

باید این نکته را هم متذکر شویم که، باز کردن لوله فاضلاب با روش فنر متصل به دریل، دارای معایبی نیز است که در غیر این صورت همیشه ‌می‌توانستیم از این روش استفاده کنیم! ازجمله معایب این روش عبارت‌اند از:

  1. سرعت زیاد چرخش فنر می‌تواند موجب ترک برداشتن لوله‌های فاضلابی شود.
  2. در برخی موارد، سرعت بالای چرخش فنر می‌تواند سبب آسیب به خود فرد نیز بشود.

به سبب این معایب، توصیه می‌شود که باز کردن لوله با فنر متصل به دریل را به متخصص آن بسپارید، هرچند که دانش لازم برای انجامش را داشته باشید.

فرد متخصص برای باز کردن لوله با فنر متصل به دریل، در مرحله اول زائده ابتدایی فنر را به دریل متصل می‌نماید و سپس در مرحله‌ی بعدی طرف دیگر فنر را وارد لوله فاضلاب می‌کند. وقتی دریل روشن شود، فنر به‌صورت چرخشی به داخل چاه یا لوله فاضلاب حرکت کرده و باعث می‌شود تا تمام گرفتگی‌های انباشته‌شده در مسیر بازشوند.

در مرحله آخر، زمانی که موفق به باز کردن لوله و گرفتگی‌های انباشته‌شده درونش شدید، دکمه چرخش معکوس دریل را فشار دهید تا از این طریق فنر در خلاف جهت عقربه‌های ساعت چرخیده و به سمت بیرون حرکت کند.

نکات مهمی که در باز کردن لوله فاضلاب با فنر باید بدانید!


  1. پیش از شروع فنر زدن لوله، مقداری آب جوش و مواد شوینده را داخل لوله بریزید. این کار سبب می‌شود تا فنر زدن لوله برایتان راحت‌تر شود.
  2. اگر در زمان باز کردن لوله فاضلاب با فنر، متوجه شدید که فنر دیگر نمی‌چرخد، از آوردن فشار زیاد به فنر اجتناب کنید؛ زیرا این امر سبب شکستن فنر و یا سوراخ شدن لوله فاضلاب می‌شود.
  3. در چنین مواقعی که فنر داخل لوله نمی‌تواند بچرخد، باید فنر را کمی بالا کشیده و مجدداً از قسمت بالاتر شروع به چرخاندن کنید تا فنر به‌آرامی به سمت جلو هدایت شود.
  4. فنر زدن لوله فاضلابی را چندین مرتبه تکرار نمایید تا مطمئن شوید دیگر گرفتگی‌ای در مسیر لوله وجود ندارد.
  5. پس‌ازآنکه فنر زدن لوله فاضلاب به اتمام رسید؛ مقداری آب جوش را مجدداً در لوله بریزید تا اگر رسوباتی در دیواره چاه یا لوله گیرکرده است، به‌راحتی برداشته شود.
  6. بعد از تمام باز کردن لوله فاضلاب با فنر، همیشه فنر لوله‌بازکنی را خشک کنید و سپس در جای مقرر قرار دهید. این امر سبب می‌شود تا عمر فنر لوله‌بازکنی شما افزایش یابد و در اثر زنگ‌زدگی از بین نرود.

۵ روش دیگر باز کردن لوله


گرفتگی لوله می‌تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. با توجه به میزان و شدت گرفتگی لوله، می‌توان از روش‌هایی به‌جز باز کردن لوله با فنر استفاده نمود. ۵ نمونه از این‌ روش‌ها در ادامه ذکرشده‌اند که عبارت‌اند از:

  1. مکنده
  2. جاروبرقی تر و خشک
  3. پمپ هوا
  4. محلول‌های اسیدی و شیمیایی
  5. چنگک و انبر فاضلابی

از مکنده و پمپ هوا در شرایطی استفاده می‌شود که حتی فنر نیز نتواند گرفتگی لوله را باز کند. به‌طورمعمول اگر جسم خارجی درون لوله و یا چاه گیرکرده باشد و یا شن و ماسه به درون چاه ریخته باشد؛ برای باز کردن لوله از مکنده یا پمپ هوا استفاده می‌شود.

جاروبرقی تر و خشک نیز همانند مکنده عمل می‌کند و یک ساکشن قوی است. برای مثال اگر وسیله‌ای از شما درون چاه یا لوله بیافتد و نیاز به درآوردن آن داشته باشید، جاروبرقی تر و خشک می‌تواند گزینه بسیار مناسبی باشد.

سخن پایانی


در میان تمام روش‌های گفته‌شده، باز کردن لوله با فنر، بهترین شیوه‌ای است که ما به شما توصیه می‌کنیم تا از آن استفاده نمایید. اگر به دنبال راه‌حلی تضمینی و کاربردی و اقتصادی برای باز کردن لوله هستید، فنر زدن بهترین گزینه است.

در این مطلب شما را با طریق فنر زدن لوله فاضلاب آشنا کردیم؛ اما در پایان بازهم متذکر می‌شویم که اگر گرفتگی لوله شما عمیق است، خودتان دست به کار نشوید و به سراغ یک متخصص برای این کار بروید.